Podjęliśmy się zaprojektowania przebudowy i unowocześnienie mieszkania ok. 35 m – powstać miało nowoczesne mieszkanie na wynajem długoterminowy. Oryginalny układ funkcjonalny zawierał mały pokój dzienny, kuchenkę, ponury korytarz ze skomplikowanym dojściem do toalety i łazienki. Całość wymagała zmian architektonicznych i stylistycznych. Trochę poburzyliśmy 🙂 Dzięki temu powstała wygodna przestrzeń dzienna z otwartym aneksem kuchennym i praktyczny korytarz. Połączyliśmy też łazienkę z toaletą. 

Tak, to ta sama ściana – przesunięcie przejścia pomiędzy pokojem dziennym a korytarzem pozwoliło uzyskać zupełnie inną przestrzeń do zagospodarowania oraz optycznie ją powiększyło. Do wykończenia tego mieszkania użyliśmy zimnej palety barw. Zimowy pejzaż z graficznym rysunkiem brzóz powiększa optycznie przestrzeń – zdobi ścianę korytarza, widoczną z saloniku oraz aneks kuchenny.

Nowa kuchnia

Po usunięciu ścianki z mikroskopijnej kuchenki powstał praktyczny aneks, zyskaliśmy przestrzeń na jadalnię.

W korytarzu zmieściła się oszklona, pojemna szafa.

Połączona łazienka

Zdecydowaliśmy się połączyć przestrzeń łazienki i toalety. Powstała mała przestrzeń, jednak bardziej funkcjonalna. Wykorzystaliśmy ceramikę Dente Peonia – doskonale sprawdza się w małej przestrzeni.